website maken
website maken

Website maken

In het verleden een website maken iets wat alleen weggelegd was voor mensen met programmeerkennis. Heden Ten Dage is dat absoluut niet meer het geval. Bovendien kan je voor een paar Euro jouw eigen website maken. Soms kun je zelfs een beperkte, gratis website aanmaken. Lees het op de internet succes formule.

Het stappenplan voor het maken van een website

Een website heb je relatief snel opgezet. Een kant en klare website laten maken kost daarentegen nog steeds behoorlijk wat geld. Een website bouwen is echt goed zelf te doen. De tijd gaat zitten in het maken en plaatsen van content en dat zul je toch grotendeels zelf moeten doen. Zelfs als een ander voor jou de website maakt. De website zelf is alleen het framework.

Om te zorgen dat de informatie die je wilt delen op de website komt te staan dien je zogenaamde content te maken en publiceren. Content kan van alles zijn. Het kunnen blogartikelen zijn maar ook foto`s of video`s. Het hangt er maar net vanaf wat de doelstelling is van jouw website. Is het puur voor een hobby of bijvoorbeeld voor een eigen bedrijf.

Voordat je begint met het maken van een website:

  1. Bedenk een naam voor jouw website en registreer deze.
  2. Kies een hosting provider.
  3. Beslis welke software je wilt gebruiken voor het maken van jouw website.
  4. Installeer de software op de website en begin met het maken van jouw content.

1. Domeinnaam van jouw website

Elke website heeft een naam. De naam van de website wordt de domeinnaam genoemd en is het starpunt voor een website maken. De naam van de website moet aansluiten op het onderwerp waarover je jouw website wilt maken. Bovendien is het aan te raden om de naam van de website ook niet al te lang te maken. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen om te onthouden.

Inmiddels zijn er zoveel websites online dat het natuurlijk de vraag is of de naam die jij in gedachte hebt nog vrij is. Veel algemene namen zullen inmiddels al wel bezet zijn. Zo zal de naam voetbal.nl bijvoorbeeld niet beschikbaar zijn.

Om te kijken welke namen vrij  zijn kan je op verschillende websites van hosting providers de naam intikken en dan wordt er aangegeven of deze beschikbaar is. Dit moet je wel per domeinnaam checken. Het kan soms dus wel even duren voordat je een domeinnaam hebt gevonden die nog beschikbaar is.

Op de website www.instantdomainsearch.com/ kan je een domeinnaam invullen en op basis van deze domeinnaam worden er een aantal mogelijkheden en ideeën weergegeven. Dit bespaart je niet alleen veel tijd, soms krijg je ook een naam te zien waaraan je misschien nog niet had gedacht.

Als je jouw domeinnaam hebt gevonden die nog beschikbaar is, dan dien je deze te registeren zodat deze jouw eigendom wordt. Hiervoor dien je een klein bedrag te betalen. Voor een .nl domein zou dit niet meer moeten zijn dan een paar Euro. Soms zelfs minder dan één Euro.

Ik raad aan verder te lezen bij hosting providers alvorens een domeinnaam vast te leggen. Het is het gemakkelijkst om jouw domeinnaam te registeren bij dezelfde partij als waar je jouw hostingpakket hebt ondergebracht. Dit bespaart je een aantal stappen die je moet ondernemen om jouw website te publiceren.

2. Kiezen hosting provider

Als je een domeinnaam hebt gekozen dan dien je deze te koppelen aan een hosting pakket. Dit is als het ware een plek waar jouw website wordt ondergebracht zodat deze zichtbaar wordt op het internet.

Er is veel concurrentie op dit gebied wat een gunstige invloed heeft op de prijzen. Via Google kom je vele hosting partijen tegen. Persoonlijk werk ik met Neostrada. Dit omdat zij gunstig zijn qua prijs, een goede kwaliteit leveren wat betreft server en snelheid en bovendien is hun service erg goed. Vragen worden heel snel beantwoord en via de chat functie meestal zelfs direct waar bij sommige andere partijen je een paar dagen moet wachten op antwoord.

En de prijs? Voor 0,85€ per maand heb je al een hosting pakket om jouw website te publiceren. Ben je net begonnen met het maken van een website dan is dit een prima pakket. Je kan later altijd upgraden naar een groter pakket met meer werkgeheugen. En zelfs voor een professionele pakket betaal je maar €6,36 per maand waar je onbeperkt websites kan onderbrengen.

3. Software voor jouw website

Om content op jouw website te krijgen heb je software nodig. Persoonlijk zou ik WordPress aanraden. Dit is een gratis pakket wat super eenvoudig te installeren is. Heb je voor hosting via Neostrada gekozen dan kan je dit met een paar klikken installeren.

WordPress is erg simpel in gebruik. Omdat het om zogenaamde open source software gaat zijn er ontelbare plugins waarmee je van alles kunt doen. Omdat WordPress zoveel gebruikt wordt kan je ook heel veel informatie op het internet terugvinden als je met een specifiek probleem zit. Gaat u een website maken, kijk dan  zeker eens naar wordpress. Met een goed wordpress thema bent  u snel online.

4. Het installeren van WordPress

Dit is echt super eenvoudig. Heb je voor een hosting gekozen via Neostrada dan kan je via de volgende link precies zien hoe je dit moet doen. Binnen een paar minuten en met een paar klikken ben je klaar. Met WordPress kan je gratis een eigen website inrichten.

Vervolgens kan je met de plugins de functionaliteiten installeren die jij nodig hebt. Bijvoorbeeld buttons om berichten makkelijk te delen op sociale media.

Het risico van de verschillende plugins is echter wel dat je er teveel gaat installeren. Hierdoor kan de website traag worden en het beheer onoverzichtelijk. Daarom raad ik je aan goed na te denken wat je echt nodig hebt.

Bovendien zijn er behoorlijk wat plugins die een gratis versie aanbieden met beperkte mogelijkheden en voor de geavanceerde mogelijkheden dien je vervolgens de betaalde versie aan te schaffen.

Omdat er zoveel verschillende plugins beschikbaar zijn heb ik voor de wordpress plugins een apart artikel aangemaakt. Hetzelfde geldt voor het kiezen van het juiste wordpress thema

Gaat u ook een website maken? Misschien wordt u met een goede internet marketing wel de nieuwe Enzo Knol. Op de internet succes gids kunt u lezen hoe u geld kunt gaan verdienen op het internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *