Dropshipping
Dropshipping

Dropshipping

Dropshipping is een veel voorkomend fenomeen binnen de e-commerce. In veel gevallen zal de klant niet eens merken dat de gekochte producten worden geleverd via dropshipping.

Lees alles over deze methode op de internet succesformule. 

Wat is dropshipping?

Dit is een constructie waarbij een webshop eigenaar producten verkoopt vanuit de voorraad van de leverancier. De leverancier verstuurt uit naam van de webshop de producten direct naar de klant. Hierbij wordt er een factuur vanuit de webshop meegestuurd zodat de klant het idee heeft dat de producten door de desbetreffende webshop zijn verstuurd.De klant heeft ook geen idee dat je als webshop helemaal geen voorraad hebt.

De webshop verzorgt ook de betaling met de klant. De webshop eigenaar dient vervolgens de dropshipping leverancier te betalen. Normaal gesproken krijgt de webshop eigenaar een korting op de standaard verkoopprijs. Het is vervolgens aan de webshop eigenaar wat de prijs is die hij aan de klant berekend. Indien het om producten gaat waarvoor veel concurrentie is zal de marge die de webshop eigenaar kan berekenen lager liggen.

Veel dropshipping webshops verkopen bijvoorbeeld ook via het platform van Bol.com. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inktcartridges. Omdat hier ontzettend veel concurrentie voor bestaat zullen de marges erg laag liggen. Soms gaat het om slechts een paar procent.

Gaat het echter om producten waarbij er minder concurrentie aanwezig is, dan zullen de marges veel hoger liggen. Er zijn bijvoorbeeld webshops die gebruik maken van leveranciers in China. Dit houdt wel in dat de levertijden langer zullen zijn, maar zullen de marges ook veel hoger liggen.

Voordelen van dropshipping

Voor een webshop eigenaar is het grote voordeel dat er geen voorraad hoeft te worden aangehouden. Er hoeft dus geen geld te worden geïnvesteerd in de voorraad. Ook loopt de webshop eigenaar geen risico met betrekking tot houdbaarheidsdatum of producten die op voorraad worden genomen maar niet verkopen.

Op deze manier is het voor een webshop eenvoudig om een groot assortiment van producten aan te bieden. Dit kan worden gedaan zonder dat er een magazijn of opslag aanwezig is. Voor het opzetten van dropshipping webshop volstaat een laptop.

Verschil tussen dropshipping en affiliate marketing

Het verschil tussen dropshipping en affiliate marketing is de afhandeling van de verkopen. Bij affiliate marketing wordt de klant als het ware doorgespeeld naar de verkoper, die de gehele afhandeling van het verkoopproces voor zijn rekening neemt. De betaling, eventuele correspondentie, klachtenafhandeling etc. is iets waar je bij affiliate marketing geheel buiten staat.

Bij dropshipping is de webshop eigenaar degene die het verkoopproces met de klant afhandelt. Alleen het logistieke proces van de verzending van de producten wordt uit handen genomen.

Nadelen van dropshipping

Het grote nadeel van dropshipping zijn de retouren. In bijna alle gevallen is de webshop eigenaar verantwoordelijk om producten retour te nemen. In de contracten van dropshipping leveranciers die ik gezien heb, is dit altijd het geval.

Afhankelijk van de branche waarin je opereert kan dit aanzienlijk zijn. Vooral op het gebied van kleding ligt het retourpercentage soms wel tegen de 50%. En deze retouren krijg jij dus opgestuurd naar jouw adres. En dan moet je dus maar zien weer van deze producten af te raken. Als je pech hebt ligt dus je hele huis op een gegeven moment vol met retourproducten.

Ook op het gebied van garantie ben je als webshopeigenaar het eerste aanspreekpunt. Lever je producten van leveranciers vanuit bijvoorbeeld Nederland dan zal dit normaal gesproken niet veel problemen opleveren omdat je dit kan doorspelen naar de fabrikant of leverancier.

Gebruik je echter leveranciers uit bijvoorbeeld China dan kan dit wel degelijk problemen opleveren. In dit geval zal het niet zo eenvoudig zijn om bij een gebrekkig product verhaal te halen bij de leverancier.

Ook heb ik voorwaarden gelezen dat het verzenden voor risico van de webshop eigenaar is. Raakt er iets zoek of beschadigd bij het verzenden, dan ben je daar als webshopeigenaar de dupe van. Tenzij je pakketten verzekerd verstuurd ben jij degene die voor de eventuele schade opdraait.

Deze twee nadelen moeten niet te licht worden opgenomen. Mede gezien het feit zoals eerder aangeven, dat de marges over het algemeen niet zo hoog liggen. Met een aantal retouren kan al snel je gehele marge verdampen.

Dropshipping wel of niet doen?

Toch kan het interessant zijn om een dusdanige webshop op te zetten. Mede gezien het feit dat er geen investering voor nodig is. Er zijn echter wel een paar punten waar je goed op moet letten en wat je in jouw overwegingen moet meenemen om een keuze te maken:

  • Ga alleen producten verkopen waar een redelijke marge op te verdienen is. Met een marge van minder dan 20 procent zou ik er niet aan beginnen.
  • Kies producten waar de retourpercentages niet te hoog liggen. Met kleding zou ik bijvoorbeeld voorzichtig zijn.
  • Werk alleen met betrouwbare dropship leveranciers. Jij bent het aanspreekpunt van de klant, dus klachten komen bij jou terecht. Bovendien ben jij degene die een verbintenis met de klant is aangegaan dus je kan jezelf juridisch niet verschuilen achter jouw leveranciers. Als je een dropship leverancier hebt gevonden, zorg  dan voor goede afspraken met deze leveranciers en leg deze vast.

Heb je al een webshop die behoorlijk wat bezoekers trekt, dan kan je dropshipping gebruiken om het assortiment uit te breiden en de omzet te verhogen. Dropshipping werkt dan hoogstwaarschijnlijk omzetverhogend. Bovendien kan je door het uitbreiden van het assortiment op deze manier de omzet van jouw core producten verhogen.

Starten met dropshipping? Denk hier goed over na voordat je eraan begint. Persoonlijk zou ik eerst beginnen met affiliate marketing en je hier zelf in thuis maken. Als je dat eenmaal onder de knie hebt is de kans op een succesvolle dropshipping webshop vele malen groter. Bekijk hiervoor eens de affiliate marketing revolutie van Jacko Meijaard. Met deze training kan je hiermee direct van start en leer je alles wat je moet weten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *