Affiliate programma

Affiliate programma

Een veel voorkomend thema binnen internet marketing is een affiliate programma. Wat is nu precies een affiliate programma en hoe kan je dit inzetten om geld te verdienen op het internet?

Wat is een affiliate programma

Een affiliate programma is een soort van commissie model. Je gaat als het ware aan de slag als een affiliate voor een ander bedrijf of persoon om hun producten of diensten te gaan verkopen. Affiliate is een Engels woord voor het Nederlandse woord vestiging.

Je bent uiteraard geen fysieke vestiging, het gaat puur om online marketing. Ook heb je geen voorraad of verkoop je niet direct de producten van degene waarvoor je aan de slag gaat.

Je levert als het ware alleen potentiële klanten, die in de online wereld leads worden genoemd. Als vervolgens deze leads een aankoop doen dan krijg jij als affiliate hiervoor een vergoeding.

Er zijn echter ook uitzonderingen waarbij je al een vergoeding of commissie ontvangt wanneer je een lead aanbrengt. Deze persoon hoeft dus nog geen eens een daadwerkelijke aankoop te doen voordat jij een commissie ontvangt. Dit vind je vooral terug in de dating wereld maar ook in de financiële wereld.

Als mensen daar bijvoorbeeld een informatiegesprek aanvragen dan wordt er al een behoorlijke commissie uitbetaald.

Verschillende soorten affiliate netwerken

Veel bedrijven regelen hun affiliates via gespecialiseerde bedrijven. Dit heeft als voordeel dat deze bedrijven hierin gespecialiseerd zijn en dus ook vanuit technisch oogpunt hiervoor optimaal zijn ingericht.

Denk hierbij bijvoorbeeld productfeeds waarbij je automatisch producten van een affiliate aanbieder op jouw eigen website kunt laden.

Voor iemand die producten wil promoten via affiliate marketing heeft het ook grote voordelen om zich aan te sluiten bij een affiliate netwerk.  Door het inschrijven op een affiliate netwerk heb je in ‚één keer direct toegang tot de programma`s van veel verschillende aanbieders.

Je hoeft je op die manier dus niet elke keer opnieuw aan te melden bij verschillende bedrijven.

Het is wel zo dat niet alle bedrijven iedereen als affiliate accepteren. Je dient je in dat geval eerst in te schrijven bij een affiliate programma aanbieder en vervolgens apart voor de verschillende programma`s van de verschillende bedrijven. Dit is echter over het algemeen vrij eenvoudig en is met een paar klikken gedaan.

Houdt er echter wel rekening mee dat jouw website relevant moet zijn voor het affiliate programma. Heb je bijvoorbeeld een website gericht op gezondheid, dan zal een aanbieder van tv`s niet snel geneigd zijn om jou als affiliate te accepteren.

Welke programma`s zijn er?

Er komen meer en meer aanbieders van affiliate programma`s. Sommige bedrijven bieden een affiliate programma ook aan via verschillende affiliate bedrijven. De meest bekende aanbieders zijn

  1. Paypro

Paypro heeft de focus op online producten. Je zult hier voornamelijk zaken zoals trainingen en ebooks terugvinden.Het grote voordeel van dit soorten diensten die via Paypro worden aangeboden zijn dat de commissies erg hoog liggen. Omdat de productiekosten voor een ebook erg laag zijn en er dus veel winst op wordt gemaakt zijn de aanbieders bereid om een grote gedeelte van de verkoopprijs als commissie uit te betalen.

  1. Daisycon

Daisycon biedt niet alleen een groot aanbod van affiliate programma`s, ze hebben ook een aantal handige tools. Zo is het bijvoorbeeld via Daisycon een fluitje van een cent om een vergelijker op je website te zetten. Met het simpel kopiëren en plakken van een code heb je direct een professionele vergelijker op jouw website voor bijvoorbeeld energietarieven.

  1. Tradetracker

Tradetracker laat zich vergelijken met Daisycon. Ook hier vindt je een groot aanbod van affiliate programma`s en tools. Een vergelijker heb je via Daisycon ook binnen no-time op jouw website staan. Maar ook het laden van een product feed is erg simpel via Tradetracker. Zo heb je binnen no-time honderden of duizenden producten op jouw website staan die je kan gaan verkopen.

  1. Financeads

Financeads legt zich toe op de financiële wereld. Je komt hier vooral affiliate programma`s` tegen van  bijvoorbeeld banken, kredietverstrekkers en creditcard aanbieders. Jouw website moet aansluiten bij een van deze onderwerpen om geaccepteerd te worden. De commisies die betaalt worden liggen echter wel ontzettend hoog voor bepaalde producten. Het kan echt om tientallen euros per verkoop gaan.

  1. Awin

Awin was vroeger bekend onder Zanox. Zij hebben afgelopen jaar de aanbieders Zanox en Affiliate window samengevoegd tot Awin. Awin is een zeer professionele aanbieder. Zij leggen zich toe op de grote affiliate programma`s. Om je als bedrijf aan te melden bij Awin wordt ervan uitgegaan dat je minimaal 25,000 unieke bezoekers per maand hebt. Voor de kleinere bedrijven is dit dan ook niet zo interessant.

Ook zijn er in het buitenland heel veel affiliate programma`s beschikbaar. Zo is er in Amerika bijvoorbeeld het bedrijf share a sale wat ontzettend veel affiliate programma`s aanbiedt. Het zijn echter wel veel bedrijven die zich op de Amerikaanse markt richten.

Er zijn dus meer dan genoeg opties om je aan te melden bij een affiliate programma. En bijna alle netwerken zijn er op gericht om het voor adverteerders zo makkelijk mogelijk te maken.

Je hebt dus geen technische kennis nodig om aan de slag te gaan. Wil je meer leren over affiliate marketing, dan is Jacko Meijaard de eigenaar van de internet succes gids een goed begin om aan de slag te gaan met affiliate marketing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *